Terug naar overzicht

Vastgeroest in je baan? Stap uit de comfort zone!

Charlotte Stegeman • 9 april 2019

Ken je dat? vastgeroest in je baan? Het comfortabele gevoel wanneer je al jaren ergens werkt. De wetenschap dat je er met gemak je pensioen wel kunt halen? Immers, je doet je werk goed, je beoordelingen zijn goed, je ligt goed bij je collega’s?

Wake up! ‘There’s is no such thing as a comfort zone…’

Want net als je denkt dat je erin zit, is ie eigenlijk al weg. Want van alle dynamieken die er spelen in een bedrijf, zie jij misschien net 10%. Die overige 90% speelt zich af op aandeelhouderniveau, in directie overleggen, MT’s etc. Soms krijg je er iets van mee maar meestal niet.

Tijd voor een reality check dus. Stel jezelf eens de volgende vragen:

  1. Wat gebeurt er met je baan als je vanaf morgen door ziekte langdurig afwezig bent?
  2. Welke vernieuwing heb jij je werkgever het laatste jaar gebracht?
  3. Hoe heb jij je de laatste twee jaren ontwikkeld in je functie en op persoonlijk vlak?
  4. Wat doe jij nu aanzienlijk beter dan een jaar geleden?
  5. Hoe belangrijk ben jij in je huidige rol over 1 of 2 jaar?
  6. Wat bied jij het bedrijf nog als jouw huidige functie over een tijdje niet meer zou bestaan?
  7. Zou jij jezelf aannemen?

Als je dit bepaald geen leuke vragen vindt en misschien soms wel confronterende, dan zou ik mezelf maar eens achter mijn oren krabben en me vragen waar dat doorkomt. Het is altijd nog beter om nu geconfronteerd te worden dan op een onbewaakt moment in het kantoor van je leidinggevende geroepen te worden.

Mijn boodschap?

Oh ja, ik zou ‘m bijna vergeten: De comfortzone bestaat niet. In de huidige maatschappij en arbeidsmarkt wordt van je verwacht dat je je zelf continu ontwikkelt en verbetert. Als je daar je ogen voor sluit, word je overspoeld met ‘dingen die je overkomen’. Als je jezelf bovenstaande kritische vragen durft te stellen en ook nog eens bevredigend weet te beantwoorden, dan word je nergens door overspoeld maar ben jij degene die de golven maakt.

Neem contact op

Share it!