Terug naar overzicht

Part time of party time?

Charlotte Stegeman • 4 maart 2020

Doe mij ze maar, die part timers. Liefst met kleine kinderen die op tijd van de crèche of school gehaald moeten worden en doorlopend snotneusjes hebben. Niet omdat ik de part timers zieke kinderen gun, integendeel. Maar ze kunnen zichzelf wegcijferen als de situatie erom vraagt, vinden zichzelf niet meer de belangrijkste persoon op de wereld, nemen zichzelf minder serieus en doen wat er daadwerkelijk moet gebeuren, ook na drie doorwaakte nachten. Gewoon, omdat het moet.

Ik kan me goed de periode herinneren dat onze eigen dochter nog klein en behoeftig was. Geen stap buiten de deur zonder begeleiding, naar school brengen, van verjaardagsfeestjes halen, speelafspraken, ziek van school, ’s nacht een nat bed en ’s morgens de strijd tegen de klok om op tijd weer op school of crèche te zijn.

 

RETE-EFFICIENT

Maar weet je wat het grote voordeel ervan is? Je wordt er gelouterd en bovendien rete-efficiënt van! Je hebt geen tijd meer voor flauwekul, tijdrovende zaken die er niet toe doen en gezeur van energie slurpende collega’s omdat ze toevallig jou op de gang tegenkomen en daarom hun sores maar bij jou op de schouder pakken. Donder op! Je hebt namelijk wel wat beters te doen!

Je bent hier om te werken en een fijne tijd te hebben bovendien. Je wilt er toe doen en dat betekent dat je geen tijd over om naar slap geouwehoer van inefficiënte collega’s te luisteren. Ik begrijp je niet verkeerd, iedereen is in voor humor en een praatje. Maar mensen die ervanuit gaan dat collega’s die 40 uur werken ook allemaal daadwerkelijk 40 uur werken maken meer kans de discussie te winnen dat de aarde plat is. Voor de duidelijkheid: ik ken er genoeg die structureel 50 uur maken maar heb er evenveel gezien die eerder de 30 aantikken.

 

Je wordt er gelouterd en bovendien rete-efficiënt van!

DOGMA

Ik breek een lans voor de part timer met, let wel, een gezonde arbeidsmoraal. Lamzakken heb je in alle contractvormen, dat vooropgesteld. Maar we moeten eens af van het dogma dat part timers lastig zijn om mee te werken, er te vaak niet zijn en daardoor de helft niet meekrijgen. Standpunten uit het tijdperk van de fax! Fax je nog? Misschien moet je kijken naar de persoon achter dat part time contract in plaats van naar het principe part time op zich. Als die part timer een lamzak is, dan is ‘ie full time een nog veel grotere en bovendien duurdere lamzak!

Point made.

Neem contact op

Share it!