Terug naar overzicht

6 tips om mensen voor je bedrijf te winnen

Charlotte Stegeman • 2 mei 2019

De kandidaten op de markt zijn schaarser dan ooit. Maar ze zijn er nog wel! Alleen werken ze momenteel in een ander bedrijf dan dat van jou. Alle reden om die schaarse mensen voor je organisatie te winnen. Maar waarom lukt het toch zo vaak niet. En kiest hij of zij (van nu voor het gemak ‘hij’, no offense) voor een ander bedrijf?

Wat zijn eigenlijk de afbreukrisico’s in een sollicitatieprocedure waardoor ze net even voor die andere partij kiezen en niet voor jouw bedrijf? En jij dus weer helemaal opnieuw kunt beginnen of moet kiezen voor 'second best'…?


Ik noem er een aantal:

1. Bewustwording huidig sollicitantenaanbod: Voor jou 3 anderen!
Realiseer je het volgende: voor jouw vacature drie andere. Jouw sollicitant heeft mogelijk nog twee of drie sollicitaties lopen. Heb je goede sollicitanten geworven of via een sollicitatie binnengekregen: wees je dan bewust van je positie en ga zorgvuldig met ze om.

2. Doe geen aannames
Als je eindelijk goede sollicitanten geworven hebt, schiet ze dan niet af op aannames:
- Hbo? Dan zal hij hier wel snel uitgekeken zijn…
- Een acadeem? Die zijn niet praktisch genoeg…
- Hij woont in Amersfoort? Die komt nooit hier wonen…
- Etc.

Mag de sollicitant dat misschien zelf ontkrachten of toelichten? Denk je dat hij uit beleefdheid solliciteert? Of zouden er misschien redenen zijn die wij niet weten maar die leidend zijn voor zijn sollicitatie?

Sollicitanten solliciteren altijd met minimaal 3 redenen. Hij vertelt jou er echter maar één. Die andere twee ontdek je pas veel later. Kan hij bij zijn huidige werkgever niet doorgroeien? Dat zal vast. Maar waarschijnlijk kunnen ze elkaars bloed wel drinken en wil zijn vrouw bovendien met de kleine kinderen in de buurt van opa en oma wonen. Ik noem maar iets. In ieder geval redenen waarvan je denkt, had ik dat maar eerder geweten dan was ik er zo mee rondgekomen.

Sollicitanten solliciteren altijd met minimaal 3 redenen. Hij vertelt jou er echter maar één. Die andere twee ontdek je pas veel later.

3. Neem je sollicitanten serieus

Sollicitanten kijken vanachter glas naar jullie bedrijf, jullie omgangsvormen en gedragingen en trekt daar zijn conclusies uit, voordat je het weet. Oftewel, indien je niet adequaat reageert op een sollicitatie (even kort bevestigen na ontvangst) of opvolgt (binnen 2 dagen aangeven of en wanneer je hem wilt spreken) zal hij kunnen concluderen dat je hem niet echt graag wilt. Daar gaat hij dus zijn geld niet op inzetten. Meestal solliciteert iemand namelijk vanuit een (vast) dienstverband en dat zet hij niet op spel voor een halfzachte procedure waar af en toe een vaag vooruitzicht uitdruppelt. Wees duidelijk, communiceer snel en professioneel en vooral: volg op! Sluit iedere afspraak of mail af met een vervolgstap! Neem je sollicitant serieus.

4. Pak door en ga door

Beslis snel of je iemand wilt spreken of niet. Zo niet, dan niet. Indien wel, informeer hem dan direct. Dat zijn geen issues om een week over na te denken. Ben je verhinderd of heb je een te drukke agenda om ze te spreken? Arrangeer dan een goede vervanger.

Drie weken wachten om te reageren of iemand drie weken laten wachten op een gesprek betekent:

  • In drie weken doen zich nog meer leuke kansen voor die ze zeker zullen onderzoeken.
  • In drie weken kan een ander bedrijf de boel al met hem hebben rondgemaakt.
  • Na drie weken is het momentum weg: ‘Hoe graag wil ik eigenlijk nog bij je werken, ik heb inmiddels zoveel leuke banen gezien…’ en weg is je sollicitant

5. Beter één in de hand dan drie in de lucht

Voorheen plande je een dag om gesprekken te voeren met kandidaten. Nu mag je blij zijn als je er één hebt die aan je wensen en eisen voldoet. Ga dus niet zitten wachten tot je drie kandidaten hebt en die op een dag kunt spreken, want dan kun je soms wachten tot je een ons weegt en loopt die ene goeie ook nog naar een andere werkgever. Saldo: 0. Goeie kandidaat gevonden? Bel hem op en laat hem komen! Beter één kandidaat in de hand dan drie in de lucht. Het is 2018, geen 1998.

6. Onderhandel!

Heb je een eindelijke een goede vent gesproken en loop je in de onderhandeling vast op arbeidsvoorwaarden? Hierbij een paar tips:

Salaris: Te hoog? Stel een tweetrap voor. Je begint iets lager maar over een half jaar en bij gebleken geschiktheid trek je het recht, met of zonder terugwerkende kracht.

Vast dienstverband: Hij wil direct een vast dienstverband. Wees je ervan bewust dat een tijdelijk dienstverband tussentijds beëindigen echt niet gemakkelijk is. De procedure hiervoor duurt soms net zo lang als de resterende tijd van het dienstverband. Wees dus niet bang om iemand direct onbepaalde tijd te geven. Als het misgaat is het in beide gevallen even vervelend.

 

Kortom:

Goede kandidaten zijn weliswaar schaars maar echt een stuk minder schaars wanneer je als werkgever bovenstaande tips en adviezen ter harte neemt. Goede mensen zijn er nog steeds te vinden, ze werken nu alleen ergens ander en moeten het zien zitten om bij jou te gaan werken. Onderschat daarin nooit je eigen rol in dit proces. Veel succes! En als je er nu nog niet uitkomt, bel mij dan maar!

Neem contact op

Share it!